Sloop
?
Sloop

Sloop

Dwars door de stad kwam een tankgracht met water met daarachter vrij schootsveld in de richting van het centrum. De bezetter wees hiervoor een 350 meter brede strook aan, die liep van Kijkduin tot aan Zorgvliet.

Om zo min mogelijk schade aan de stad te doen, volgde het tracé de Haagse Beek en de Sportlaan. Achter het Gemeentemuseum ging deze tankgracht over in een betonnen muur tot in de Scheveningse Bosjes. Bij de Waterpartij ging de muur weer over in een tankgracht, die doorliep tot aan het Malieveld, het Haagse Bos en verder zeewaarts. In vier maanden tijd gingen zo’n 2.500 huizen, een aantal kerken en scholen, bruggen en een ziekenhuis tegen de vlakte. De bomen van onder meer de Scheveningse Bosjes werden gerooid. In eerste instantie werd ook Kunstmuseum aangemerkt voor sloop, maar na protesten van de directeur en ambtenaren hoefde het gebouw uiteindelijk alleen te worden ontruimd. De leegstand, wateroverlast en de schade als gevolg van een aan de overkant neergestorte V2 brachten het gebouw vanaf 1943 aanzienlijke schade toe.

De sloopoperatie werd georganiseerd door de dienst Gemeentewerken en door aannemersbedrijven uitgevoerd. Omdat de bouw volledig stil lag, grepen de aannemers deze kans aan. De sloopoperatie maakte op Hagenaars een overweldigende indruk.

naar boven