Duitse architectuur in Nederland
Thérèse Schwartzestraat
Dit gebouw, dat is omgebouwd tot wooncomplex, werd in 1942-1943 door de Duitse bezetter neergezet als kazerne voor de Ordnungspolizei. Deze ‘ordepolitie’ was verantwoordelijk voor het neerslaan van onlusten, stakingen en demonstraties, het uitvoeren van razzia’s en klopjachten em het transport van groepen gevangenen. Ook traden ze op als vuurpeloton.
Het gebouw is ontworpen door de Duitse architect Karl Gonser, een aanhanger van de Stuttgarter Schule, die zich liet inspireren door de traditionele Duitse plattelandsbebouwing. Vooral de boerenhoven en kasteelachtige bouwwerken dienden als voorbeeld. De gracht rondom het complex, de gemetselde grachtmuren en de stenen bruggen geven het complex een kasteelachtig karakter. Ook in het kazernegebouw zelf is dat goed terug te zien, met name aan de twee torenvormige uitbouwsels van het hoofdgebouw, de indeling van de ramen en de vorm van de dakkapellen.
Het bijgebouw diende als stalling voor paarden, auto’s en materieel.
Na de oorlog werd de kazerne door de Nederlandse landmacht in gebruik genomen, die er van 1948 tot 2010 onder de naam Julianakazerne haar hoofdkwartier had.