Muur Oranjehotel met gedenksteen en poortje
?
Oranjehotel met poortje. Foto: Patrick Rasenberg / CC

Gevangenis en deportatieplaats

Van Alkemadelaan 1258

In de Scheveningse gevangenis zaten in de Tweede Wereldoorlog niet alleen criminelen gevangen maar ook mensen die op welke manier dan ook tegen de Duitse bezetter in verzet waren gekomen.

In het Oranjehotel, zoals de gevangenis in de volksmond kwam te heten, verbleven ze zolang de verhoren en juridische procedures duurden. Daarna werden ze, afhankelijk van de uitkomst van de procedure, vrijgelaten, naar een andere gevangenis of naar een concentratiekamp gestuurd of geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Gewoonlijk zaten er zo’n 1.200 tot 1.500 mensen tegelijk in het Oranjehotel gevangen. Over de gehele oorlog waren dat er zo’n 25.000 in totaal. Exacte gegevens ontbreken, omdat de Duitsers aan het einde van de oorlog de gevangenisadministratie hebben vernietigd.

Dodencel

De ter dood veroordeelde gevangenen brachten hun laatste nacht meestal in een dodencel door. Vroeg in de ochtend werden ze dan opgehaald en via het poortje in de buitenmuur naar een gereedstaande vrachtauto geleid, die hen naar de Waalsdorpervlakte reed. Daar herinneren bronzen kruizen nu nog aan de plaats waar in totaal 215 ter dood veroordeelde gevangenen werden geëxecuteerd.

naar boven