Martelaren van Gorcumkerk
?
Martelaren van Gorcumkerk, Stadhoudersplantsoen. Foto: Michiel1972 / CC

De kerk heeft een nieuwe plek gekregen

Stadhoudersplantsoen 28

De oorspronkelijke Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum was een ontwerp van de architect Nicolaas Molenaar sr. (1850-1930), die met name bekend is om zijn kerken in neogotische stijl. Het gebouw stond vanaf 1925 tot de sloop in 1943 iets ten zuiden van de plek waar zich nu Museon-Omniversum bevindt.

Zoon en leerling

Op de tekentafel van W.M. Dudok (1884-1974), die als stadsarchitect verantwoordelijk was voor de plannen voor de herbouw van de door aanleg van de Atlantikwall gehavende stad, keerde de kerk als ontmoetingsplaats terug. Omdat in zijn plannen voor de wederopbouw van het gehavende Den Haag het vooroorlogse stratenplan niet werd hersteld, kreeg de kerk een nieuwe locatie, enige tientallen meters verderop. De architect van de nieuwe kerk was Nicolaas Molenaar jr. (1892-1973), zoon en leerling van de oorspronkelijke architect.

Het gebrandschilderde raam herinnert aan het oude gebouw. De kerk, die in 1956 zijn deuren opende, is een van de laatst overgebleven voorbeelden van het werk van Nicolaas Molenaar jr. Nu wordt het gebouw niet meer als kerk gebruikt.

naar boven